Kajsa trivs i ett hav av vitsippor

Kajsa trivs i ett hav av vitsippor

Om mig

Jag är född i Linköping men har bott utomlands i 14 år - först i Nya Zeeland (Dunedin på Sydön) och sedan i Princeton (New Jersey, USA). I Nya Zeeland påbörjade jag först en utbildning som kombinerade idrottsfysiologi med filosofi, men märkte snart att jag drogs starkt till allt som hade med anatomi och fysiologi att göra. Speciellt var det hjärnan som drog, framförallt för att det var tydligt att det finns så otroligt mycket mer att upptäcka. Jag bytte till biomedicinprogrammet.

Jag började forska som sommarstipendiat under somrarna och jag kände mig som fisken i vattnet. Äntligen hade jag hittat en miljö där det var en styrka att ha en väldigt associativ och kreativ hjärna! Efter min kandidatexamen och “Honours year” fick jag ett stipendium för att doktorera. Under tre år studerade jag hur aktiviteten i nervceller och neurala nätverk påverkas av antidepressiva medel och hur de beter sig under epileptisk aktivitet.

Efter disputationen fick jag jobb på Princeton University. Egentligen ville jag inte flytta till USA, men jag varken kunde eller ville säga nej till en sådan fantastisk möjlighet. Ganska snabbt valde jag att byta forskningsområde och började använda magnetkameror för att avbilda hjärnan. Under några år fokuserade jag på en fascinerande del av hjärnan som finns precis mellan hjässloben och tinningloben (“temporoparietal junction”, TPJ). Dessutom väcktes ett intresse för lillhjärnan.

Eftersom både lillhjärnan och TPJ verkar fungera annorlunda hos många autistiska personer började jag dras mot att studera skillnader mellan autistiska och icke-autistiska personer. Nu är jag i färd med att bygga upp en forskargrupp i Linköping för att fokusera på autism, ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

På fritiden tänker jag på hjärnor… men gillar också att vara ute i naturen och röra på mig. Jag är väldigt glad att vara tillbaka i Sverige där vi har allemansrätt och nära till skog och sjöar.