Välkommen Maria!

Idag kommer Maria till jobbet i ljusgrön ballerinakjol. Det är en stor dag! Maria ska anställas i min nyfödda labb och inom projektet Extraordinary Brains.

Idag går vi raka i ryggen genom korridorerna och fikarummet, för snart vi är officiellt en forskargrupp! Och det är inte bara det som är vinsten. Vi har gått igenom en hel del för att komma dit vi är.

 
Maria i BUP-byggnaden på Universitetssjukhuset i Linköping, några meter från våra kontor.

Maria i BUP-byggnaden på Universitetssjukhuset i Linköping, några meter från våra kontor.

 

Maria är civilingenjör och lärare och har en extraordinär hjärna (autism, ADHD, galet kompetent, och galet härlig). Tre gånger har hon gått in i väggen efter att ha pressat sig alltför mycket i sitt yrke som ingenjör. Hon har skrivit om sina erfarenheter i bloggen förut och kommer att göra det igen.

Hon har ett privatliv som tar det mesta av hennes energi, och hon har ett driv och en kreativitet som både hjälper och stjälper. Hon älskar Lego och har som tur är en likasinnad familj. Hela källarn (och ibland vardagsrummet) drunknar i Lego. Jag vet, för jag har varit där! Om man inte har trampat på hennes Lego så känner man inte den riktiga Maria ;-) Nåväl, det kanske inte är sant, men inte långt ifrån…

 
Några av Marias Lego-skapelser!

Några av Marias Lego-skapelser!

 

Maria har arbetstränat här på Linköpings Universitet ett tag, och vi har bevittnat en häpnadsväckande utveckling. Alla som varit nära Maria under den här tiden är grymt imponerade.

När hon först kom hit var hon i så dåligt skick att hon inte kunde sätta på datorn utan att bli urstressad. Vi fick känna oss fram för att hitta sätt att komma runt stresskänsligheten. Långsamt har hon blivit tryggare och lugnare, och långsamt har hon återigen fått tillgång till sina styrkor - de styrkor som legat i bakgrunden, otillgängliga, på grund av den kroniska stressen.

Nu, ett år senare, har Maria hittat en slags balans, och blir min första labbmedlem. Jag är så glad!

Jag ska låta henna ta ordet själv, men det är en stor nyhet. Vi etablerar oss i Sverige med en första anställd, och dessutom en som lyckats åka bergochdalbanan från total utmattning till självacceptans och mer balans. Hur häftigt kan det bli?

Heja Maria, och välkommen!!

/Kajsa Igelström