Välkommen!

Jag heter Kajsa Igelström och jobbar som hjärnforskare på Princeton University på USAs ostkust. Efter att ha doktorerat i Nya Zeeland flyttade jag till Princeton 2012. Här har jag fått privilegiet att arbeta med Prof. Michael Graziano och Prof. Sabine Kastner, för att utforska människohjärnans vindlingar genom olika hjärnavbildningstekniker.

Jag har alltmer intresserat mig för autism, ADHD och andra funktionsvarianter som börjar i barndomen, och planerar att fokusera helhjärtat på dessa som forskningsledare inom en snar framtid. Nu söker jag mig gradvis tillbaka till mitt hemland Sverige, efter 14 år utomlands.

kajsa.png

För ett halvår sedan (januari 2017) startade jag Extraordinary Brains – ett forskningsprojekt som hittills har riktat sig till vuxna personer med autism. Vi började med en preliminär onlinestudie designad för att försöka finna samband mellan olika neurologiska styrkor och svagheter vid autism. Sedan byggdes det spontant och snabbt upp till en verksamhet som fokuserade på att lyssna direkt till människors upplevelser och egna analyser av sina funktionsvarianter. Vi startade en blogg (på engelska) för att diskutera olika aspekter av autism och ADHD.

Jag började samla favoritmänniskor för att forma ett unikt team av medarbetare. Nu är vi ungefär 10 personer, en grupp som inkluderar studenter, psykologer, forskare, en konstnär, en författare och till och med en ingenjör/programmerare. Flera av oss lever själva med antingen ADHD eller autism (antingen öppet eller i hemlighet), och vi har flera autistiska personer knutna till projektet som rådgivare och inspiration.

Eftersom jag planerar att flytta till Sverige för att starta ett forskningsprogram, tyckte jag det var dags att börja producera svenskt material och förbereda för svenska studier! Därför grundar jag nu denna blogg samt en Facebooksida som en plattform för kommunikation och information.

Jag har två parallella forskningslinjer: Den första fokuserar på hur hjärnan fungerar (för närvarande baserad i Princeton), och den andra siktar på att knyta kontakter och prata med människor med autism/ADHD för att samla information och inspiration. 

Tack för besöket och välkommen åter! Vi ska försöka producera material här så fort det går!