Med huvudet före in i den svenska autismvärlden

Idag vaknade jag och överraskades av en stor inströmning av "likes" från svenskar på vår Facebooksida och flera privata meddelanden. "Varför så plötsligt en lördagsmorgon?" undrade jag.

Det visade sig att Modern Psykologi nu har lagt ut en del av januariartikeln på Internet. Resten av dagen har meddelandena fortsatt att dimpa in och fler och fler besöker våra Facebooksidor och hemsidor. Och eftersom vi är i en svacka vad gäller att lägga ut information på Internet, så känner jag ett visst behov av att uppdatera läget.

Så vad händer just nu med Extraordinary Brains? 
 

1. Publicerar förra årets forskning

Vi har varit på gång med ett manuskript i flera månader, men det har gått långsamt under flytten till Sverige och jag har dessutom råkat varit sjuk mycket. Spectrum News och Atlantic har redan rapporterat om vår studie om kvinnors och transpersoners repetitiva beteenden, så nu gäller det att få ut artikeln, helst igår! 
 

2. "Flyttar in" i Linköping

Jag och min medarbetare Maria har flyttat in i varsitt kontor på Universitetssjukhuset, och Joost har börjat arbeta i ett annat hus med sitt eget primära forskningsfokus. Vi lär känna nya kollegor, beställer kontorsmaterial, installerar personliga grejer (jag har min egen bordslampa, Maria har en Legokalender och fin keramik), och emellanåt går vi vilse i kulvertarna. Jag skriver anslagsansökningar och jobbar på att definiera forskningsplanerna (1000 idéer, plats for ett par i taget...). Maria har börjat kartlägga vilken forskning som använts som grund för policy som gör att personer med NPF-diagnoser inte får ägna sig åt vissa yrkeskategorier. Allt är en inspirerande röra, som ska formas till ett mer fokuserat program inom de närmaste månaderna. 
 

3. Förbereder blogginlägg och gör en tysk plattform

Maggie, Joost och jag jobbar just nu på blogginlägg av olika slag. Det finns fler idéer än det finns tid just nu, men vi hoppas att vi kan börja publicera lite mer här snart. Jennifer har översatt i princip hela den engelska hemsidan till tyska, och håller på och förbereder för att lägga upp den online. 
 

4. Designar onlinestudier

Vi har flera studier på gång, men håller på att reda ut vad som gäller i Sverige när det gäller byråkratiska processer. Om du vill få ett email när nya studier kommer ut kan du anmäla dig till vår email-lista. Inbjudningar och länkar kommer också att finnas på Facebooksidan Extraordinary Brains - Sverige
 

5. Jobbar på MR-studier

Som sista punkt bör nämnas att min huvudsakliga arbetsuppgift är "riktig hjärnforskning" med magnetkameror... Jag håller på och skriver två artiklar om könsskillnader i autism och planerar nya studier för de kommande åren. 
 

6. Dricker kaffe

Jag ska tala för mig själv, men den svenska fikakulturen och den fina kaffemaskinen på jobbet har drastiskt ökat mitt koffeinintag. Åh, Sverige...